Adres

Telefoon
Mobiel
E-mail
Melkpad 14
3741 TK Baarn
+31 35-5885484
+31 6-22603240
steven.kuiper@kbja.nl

In de media

00-2013: Schiermonnikoog krijgt elektrische bussen van Chinese makelij

BYD elektrische bussen

Friesland heeft zes elektrische bussen gekocht om in te zetten op Schiermonnikoog. Het Chinese bedrijf BYD Europe BV gaat ze bouwen.

BYD kwam als beste aanbieder uit de beoordeling. Vanaf begin 2013 gaat Arriva met de bussen op het eiland rijden. Naast de zes elektrische bussen koopt de provincie de bijbehorende oplaadpunten. Ook sluit ze een 15-jarig contract af met BYD voor het onderhoud van de bussen. BYD gaat hiervoor lokaal technici opleiden. De bussen zijn qua grootte vergelijkbaar met de bussen die nu rijden op Schiermonnikoog. Ze zijn 12 meter lang en bieden ruimte aan 70 passagiers.
De provincie heeft na onderzoek geconcludeerd dat het qua techniek mogelijk is om met elektrische bussen te gaan rijden op Schiermonnikoog. Daarna is er een Europese aanbesteding gestart om de bussen te kopen. Er waren vier bedrijven die de bussen wilden bouwen. Bij de beoordeling is onder andere gekeken naar kosten van de bussen en het onderhoud, hoeveel passagiers in de bus kunnen, hoe vaak de bus kan worden opgeladen en het service- en onderhoudprogramma. BYD had de hoogste score. Het is voor het eerst in Europa dat er op grotere schaal elektrische bussen worden gekocht.

 

Terug naar het overzicht

Opdrachtgevers:

Aalssen ABS Autoherstel Branche partners BYD Chambre Française de Commerce et d’Industrie aux Pays-Bas (Franse Kamer van Koophandel in Nederland) Delavit Detroit Electric Dunnebiet Print Exceltise Fiat Honda KIA Motors Kneppers Zoetermeer Liberty Otoparts Nissan Nederland Novateq Promoteq Qink RAI vereniging RDC RDCe Renault Nederland van Soest en Dolman SVO Rail UMCG